Un avertisment economic serios a forțat administrația Trump să revizuiască tarifele

Președintele Donald Trump a făcut un pas înapoi față de planurile sale tarifare ambițioase, ca urmare a unui declanșator economic critic - o ‘vânzare de urgență’ pe piața obligațiunilor, care amenința stabilitatea economică a SUA.
Turbulența pieței bursiere, însoțită de o vânzare masivă a obligațiunilor guvernamentale americane, a fost fără precedent din perioada crizei COVID-19, indică experții citați de Daily Mail. Acest context i-a determinat pe oficialii de la Casa Albă să reconsidere strategiile tarifare.
Decizia lui Trump de a introduce o pauză de 90 de zile în implementarea noilor tarife ‘reciproce’, anunțată pe 9 aprilie, a influențat pozitiv piața bursieră, generând unul dintre cele mai semnificative salturi din istorie. Totuși, Beijingul continuă să fie sub presiunea unor noi serii de tarife la import.
Charlie Gasparino, un corespondent senior la Fox Business, menționează că piața obligațiunilor a forțat administrația să revizuiască planurile tarifare. “Casa Albă este cea care a capitulat aici, datorită problemelor pe piața obligațiunilor”, a afirmat Gasparino.
Impactul pieței obligațiunilor a atins un punct culminant între 8 și 9 aprilie, cu randamentul Trezoreriei pe 10 ani trecând de 4,51%, în timp ce cel pe 30 de ani a atins un maxim de 5,02%, conform CNBC. Obligațiunile guvernamentale americane, considerate în mod tradițional sigure, erau astfel afectate de incertitudinile economice.
Gasparino a semnalat că, concomitent cu negocierile lui Trump cu Japonia, Japonia se debarasa de obligațiunile americane, considerând investițiile într-un astfel de context riscante.
În pofida asigurărilor date de Secretarul Trezoreriei Scott Bessent, conform cărora strategia tarifară a fost planificată neinfluențată de criza obligațiunilor, Donald Trump a admis că monitorizează atent piața obligațiunilor, subliniind volatilitatea acesteia.
Economistul Mohamed El-Erian a indicat, de asemenea, că evoluția pieței obligațiunilor a fost decisivă pentru schimbarea de strategie a administrației SUA, în fața presiunilor economice.
Pe termen scurt, randamentele (rand sau return) obligațiunilor pe 10 ani au scăzut de la maximele recente. Totuși, o creștere viitoare a acestor randamente poate duce la majorarea costurilor de împrumut ale guvernului, provocând potențiale creșteri ale ratelor ipotecare.