Europa

UE impune sancțiuni oficialilor din Iran pentru arestările 'ilegale' ale cetățenilor europeni

UE impune sancțiuni oficialilor din Iran pentru arestările 'ilegale' ale cetățenilor europeni

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a șapte oficiali din sistemul penitenciar și de justiție al Iranului, pe care îi acuză de o campanie politică de reținere a cetățenilor UE pe motive neîntemeiate. Bruxelles-ul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul din ce în ce mai mare al cetățenilor săi reținuți de Iran în condiții degradante și fără a avea parte de un proces echitabil.

Ca răspuns, miniștrii de externe ai Uniunii Europene au aprobat înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru trei judecători, doi procurori și doi oficiali de la închisoare, inclusiv Hedayatollah Farzadi. Acesta din urmă este responsabil pentru controversata Închisoare Evin din Teheran, care a fost anterior vizată de sancțiuni din cauza tratamentului aplicat deținuților politici, inclusiv restricționarea drepturilor de comunicare și vizitare, precum și utilizarea arbitrară a detenției solitare.

În plus, Uniunea Europeană a înghețat activele Închisorii Centrale Shiraz, afirmând că mai mulți cetățeni europeni au fost deținuți ilegal acolo, fără acces la un proces echitabil și fiind supuși unor încălcări severe ale drepturilor lor fundamentale. Curtea Revoluționară din Shiraz, situată în provincia Fars, a fost și ea vizată pentru rolul său în procesele și execuțiile injuste ale disidenților politici și persecuția comunităților minoritare.

Ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, a salutat sancțiunile, descriind acțiunile Iranului ca fiind o „politică de stat” de luare de ostatici. “Este vremea să intervenim, deoarece condițiile în care sunt ținuți unii dintre compatrioții noștri francezi și europeni sunt rușinoase și comparabile cu tortura conform dreptului internațional,” a declarat Barrot. El a avertizat cetățenii francezi să evite să călătorească în Iran.

Luna trecută, francezul Olivier Grondeau a fost eliberat după ce a fost ținut în Iran peste 880 de zile, fiind acuzat pe nedrept de spionaj, o acuzație pe care el, familia sa și guvernul francez au negat-o vehement. Grondeau a fost ținut la Închisoarea Evin, cunoscută pentru detenția occidentalilor, a dublelor naționalități și a deținuților politici, adesea folosiți de Iran ca monedă de schimb în negocierile cu Occidentul.

Tot în decembrie anul trecut, jurnalista italiană Cecilia Sala a fost arestată și închisă timp de trei săptămâni, la câteva zile după ce omul de afaceri iranian Mohammad Abenini a fost reținut în Milano pe un mandat de arest al SUA. Sala a fost eliberată și s-a întors în Italia în ianuarie.