Românii cer o negociere mai eficientă a intereselor în UE și identifică influențe externe asupra alegerilor interne, indică un sondaj INSCOP

Conform celui mai recent studiu sociologic realizat de INSCOP Research, românii optă masiv pentru apartenența la Uniunea Europeană și NATO, cu aproape 90% dintre respondenți susținând această apartenență. Cu toate acestea, există un consens semnificativ că țara ar trebui să-și negocieze mai eficient interesele economice în interiorul UE, atrăgând atenția asupra nevoii de negocieri mai favorabile.
Companiile și controlul economic
În ciuda aprecierii pentru investițiile străine, un procent semnificativ de participanți (80.7%) consideră că România necesită o abordare mai proactivă în protejarea intereselor sale economice în UE. Totodată, majoritatea românilor (67.9%) și-ar dori majorarea investițiilor străine. 71.1% din respondenți au exprimat o opinie favorabilă despre companiile multinaționale, iar 73.6% au aceleași sentimente față de companiile din UE.
Suveranitatea și influențele externe
În ce privește suveranitatea României, 40.6% dintre cei chestionați cred că apartenența la UE limitează prea mult suveranitatea națională. De asemenea, există preocupări majore legate de influența altor state asupra alegerilor prezidențiale românești, 32.6% dintre respondenți considerând că acestea sunt puternic influențate.
Provocările democrației și economia națională
Sondajul relevă, de asemenea, scepticismul populației față de aplicarea corectă și egală a legii, 42.6% considerând că legea nu este aplicată în mod egal tuturor cetățenilor. Corupția este percepută ca fiind cea mai mare problemă a României, cu 44% dintre respondenți prioritizând-o în fața altor aspecte critice precum instabilitatea politică sau problemele economice.
Cheltuielile pentru apărare
În contextul geopolitic tensionat din Europa, 76.2% dintre români susțin creșterea cheltuielilor pentru apărare, subliniind importanța menținerii suveranității naționale. Mai mult, o posibilă retragere a trupelor NATO din regiune ar fi percepută ca o amenințare serioasă pentru securitatea României, considerată astfel de 77.1% dintre respondenți.
Studiul, realizat la comanda Confederației Patronale Concordia, a fost prezentat de Remus Ștefureac, directorul INSCOP, și detaliază complexitatea percepțiilor privind economia și democrația în cadrul unui eveniment cu participarea unor consilieri și membri influenți din BNR.