Nou recensământ: populația de urși bruni din România mai numeroasă decât se estima

Un recent recensământ efectuat în România indică existența a până la 13.000 de urși bruni în țară, o cifră considerabil mai mare față de cele 8.000 de exemplare estimate anterior. Studiul a fost realizat de Institutul de Cercetare în Silvicultură din România și a stârnit scepticism în rândul experților din cauza metodelor folosite pentru colectarea datelor.
Cristian Papp, expert de mediu la World Wildlife Fund (WWF), a declarat: “Mostrele au fost colectate din 2022 până la sfârșitul anului trecut, pe o perioadă de trei ani, în timp ce, în mod normal, un studiu genetic se efectuează prin colectarea probelor într-un timp foarte scurt.”
Datele noi provin dintr-un recensământ genetic efectuat în 25 de județe din lanțul muntos Carpați, folosind peste 24.000 de probe care includ excremente și păr de urs. Înainte, metoda de estimare a populației se baza pe numărarea urmelor de labe ale urșilor.
Ancuța Fedorca, reprezentantă a institutului de cercetare, a explicat că întârzierea a fost cauzată de “numărul mare de probe cu care am lucrat, analizele pe care a trebuit să le efectuăm în laborator și resursele umane disponibile”.
Ministrul Mediului din România, Mircea Fechet, a declarat că intenționează să ceară Comisiei Europene ridicarea statutului de protecție pentru urșii bruni. “Suntem obligați să intervenim. Specialiștii spun că populația optimă de urși ar trebui să fie în jurul 4.000 de exemplare”, a adăugat el.
Activiștii au criticat guvernul român pentru permisiunea de a crește vânătoarea de trofee în ultimii ani. Anul trecut, cota pentru urșii care puteau fi vânați a crescut la 426, în ciuda interdicțiilor impuse de Comisia Europeană.
Fechet a subliniat că este nevoie de măsuri pentru a preveni accesele urșilor în comunități, punând în pericol viețile oamenilor.