S.U.A.

Administrația Trump propune reducerea bugetului Departamentului de Stat și reducerea contribuțiilor internaționale

Administrația Trump propune reducerea bugetului Departamentului de Stat și reducerea contribuțiilor internaționale

Administrația condusă de Donald Trump a prezentat planuri pentru reducerea semnificativă a bugetului Departamentului de Stat al SUA. Potrivit unor surse citate de Reuters, bugetul pentru anul fiscal 2026 ar putea fi înjumătățit, ceea ce ar echivala cu o reducere de 30 de miliarde de dolari. Această tăiere ar putea determina închiderea a aproximativ 30 de misiuni diplomatice și reducerea ajutorului extern cu 75%.

Planul propus include suspendarea participațiilor financiare ale Statelor Unite către organizații internaționale majore, precum NATO și ONU. Informațiile, confirmate de un document obținut de The Washington Post, indică faptul că bugetul total al Departamentului de Stat ar putea să fie diminuat cu 48%, ajungând la 28,4 miliarde de dolari.

Printre reducerile propuse se numără și tăieri de fonduri pentru peste 20 de organizații internaționale, inclusiv pentru misiunile de menținere a păcii, din cauza presupuselor „eșecuri repetate ale acestor misiuni”. Finanțări punctuale vor rămâne pentru structuri precum Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO).

Douglas Pitkin, director pe buget al Departamentului de Stat, și Peter Morocco, fost responsabil pentru asistența externă, au semnat documentul cu propuneri, datat 10 aprilie. Marco Rubio, actualul secretar de stat, are termen până la finalul lunii aprilie pentru a trimite un punct de vedere ce poate include amendamente, înainte ca propunerea finală să fie discutată în Congres.

În planul care nu a fost încă definitivat și care necesită aprobarea Congresului, se prevede închiderea a cel puțin 27 de misiuni diplomatice, majoritatea în Africa și Europa. Documentele interne, obținute de Reuters, subliniază că 10 dintre acestea sunt ambasade, restul fiind consulate.

Aceste măsuri vin pe fondul intenției administrației Trump de a reorienta strategia de politică externă a Statelor Unite, implicând o reducere cu aproape jumătate a bugetelor Departamentului de Stat și Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), începând cu 1 octombrie, odată cu noul an fiscal.