Administrația Trump interzice coloranții artificiali în alimente

Administrația Donald Trump a anunțat marți, prin intermediul unei declarații oficiale, intenția de a elimina toți coloranții artificiali din produsele alimentare autorizate în prezent în Statele Unite. Această măsură, salutată de experții în sănătate, are parte de un consens politic rar întâlnit și a fost raportată de agenția de presă AFP.
Reprezentanții Agenției Americane pentru Produse Alimentare și Medicamente (FDA) au menționat că vor elimina de facto toți coloranții alimentari derivați din petrol din Statele Unite, conform anunțului făcut de noul director, Marty Makary, în cadrul unei conferințe de presă.
Se preconizează că opt coloranți sintetici, toți derivați din petrol și acuzați de efecte nocive asupra sănătății, vor fi interziși treptat până la finalul anului 2026. Marty Makary a subliniat importanța inițiativei, afirmând că “în ultimii 50 de ani, copiii americani au trăit din ce în ce mai mult într-un ambient toxic de substanțe chimice artificiale”. El a citat studii care asociază acești aditivi cu afecțiuni precum hiperactivitatea, diabetul și cancerul.
Decizia recentă vine ca o continuare a măsurii anunțate de administrația democrată precedentă la mijlocul lunii ianuarie, prin care s-a interzis un alt colorant artificial, cunoscut sub numele de “Red 3” în America de Nord și E127 în Europa, din cauza asocierii sale cu cancerul la animale.
Printre coloranții vizați de aceste măsuri, se numără „Red 40” (E129 în Europa) și variantele de galben „Yellow 5” (E102) și „Yellow 6” (E110). Acestea sunt frecvent utilizate în industria alimentară, fiind regăsite în mii de produse inclusiv dulciuri, cereale, sosuri și băuturi, conform declarațiilor lui Peter Lurie, președintele organizației de apărare a consumatorilor Center for Science in the Public Interest (CSPI).
Potrivit lui Lurie, acești coloranți nu oferă niciun beneficiu nutrițional. „În realitate, ele induc consumatorii în eroare, făcând alimentele să pară mai roșii, mai albastre, mai fructate sau mai atrăgătoare decât sunt în realitate”, a explicat el, subliniind scopurile comerciale ale utilizării acestor substanțe.