Nicușor Dan acuză Biroul Electoral Central de cenzură politică

Într-o postare recentă pe Facebook, Nicușor Dan a lansat o serie de acuzații la adresa Biroului Electoral Central (BEC), declarând că instituția permite restrângerea libertății de exprimare prin dublu standard. Aceste afirmații vin după ce o postare a premierului Marcel Ciolacu, care îl critica pe primarul Capitalei, a fost permisă fără a fi menționată ca mesaj electoral.
Controversa privind restrângerea libertății de exprimare
Nicușor Dan a subliniat că peste 150 de cetățeni fără afiliere politică au avut postările șterse de pe rețelele de socializare, în care își exprimau opiniile despre candidații la alegerile prezidențiale. În schimb, premierul Marcel Ciolacu a scris despre primar într-o postare ce susținea candidatul coaliției fără a include mențiunile obligatorii impuse de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
„În același timp, Marcel Ciolacu, prim-ministru, actor politic, susținător și finanțator prin partidul pe care îl conduce al candidatului Crin Antonescu, are voie să scrie despre mine făcând explicit campanie electorală candidatului coaliției fără mențiunile obligatorii impuse de AEP la finalul postărilor sale. Mențiuni obligatorii adoptate de guvernul condus tot de Marcel Ciolacu”, a notat Nicușor Dan.
Reacția la postarea premierului
Postarea Controversată a lui Ciolacu a fost publicată pe Facebook acum două zile și conținea critici directe la adresa lui Nicușor Dan. „Domnule Nicușor Dan, observ că nu vă preocupă absolut deloc drama celor doi bătrâni care au murit încercând disperați să-și încălzească locuința! Asta se întâmplă în Capitala pe care o conduceți, dar pe care ați abandonat-o ca să faceți campanie prezidențială”, se menționează în postarea premierului.
Sesizarea USR și decizia BEC
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a făcut o sesizare la BEC privind postarea lui Ciolacu, semnalând lipsa unei mențiuni ca mesaj electoral. „Marcel Ciolacu a încălcat legea pe care tot el a făcut-o – nu a pus codul de mandatat la o postare în care atacă un candidat. I-am făcut sesizare la BEC”, a declarat el.
Cu toate acestea, BEC a respins sesizarea, specificând că postarea nu include „elemente specifice materialelor publicitare politice, prezentând opinia personală a autorului, încadrându-se astfel în limitele libertății de exprimare”.
În ciuda acestei decizii, Ionuț Moșteanu s-a declarat mulțumit, subliniind importanța libertății de exprimare în democrație. „Salut această decizie, mi se pare că după câteva decizii contradictorii, BEC-ul a înțeles că libertatea de exprimare e esențială pentru democrație. Deci liber la criticat candidații”, a comentat el.
Impactul asupra opiniei publice
Acest incident scoate la iveală complexitatea interacțiunilor dintre politicieni și reglementările electorale. Cazurile de dublu standard pot alimenta dezbateri intense despre rolul și independența instituțiilor în timpul campaniilor electorale, precum și despre modul în care acestea interpretează libertatea de exprimare în context politic.