Politică

Victor Ponta explică decizia din 2014 de a proteja Belgradul în fața inundațiilor

Victor Ponta explică decizia din 2014 de a proteja Belgradul în fața inundațiilor

Victor Ponta, fostul premier al României, a abordat într-o emisiune la România Tv tema controversată a deciziei de a deschide ecluzele de la Porțile de Fier în 2014, acțiune menită să protejeze capitala Serbiei, Belgrad, de inundații, decizie care a avut însă ca efect inundarea unor zone din România. “E un lucru cu care sunt foarte împăcat sufletește și mă mândresc, ca român, că i-am ajutat pe vecinii noștri la necaz”, a declarat Ponta, subliniind că a prioritizat viețile oamenilor indiferent de naționalitate. Decizia a fost luată într-un context de urgență, în colaborare cu experți, și, potrivit lui Ponta, nu a pus în pericol viața niciunui român.

Dialogul cu presa și criticile politice

Ponta a fost întrebat despre discrepanța dintre decizia luată și sloganul campaniei sale prezidențiale, “România pe primul loc”. Răspunsul său a fost că “Am pus oamenii și viața oamenilor pe primul loc, așa am fost crescut de acasă”. Potrivit acestuia, orice lider adevărat ar fi luat aceeași decizie în criza din 2014. Față de criticile primite de la oponenții politici, Ponta a declarat că în vremuri grele, liderii adevărați iau decizii curajoase, indiferent de riscurile politice

Impact și repercusiuni politice

Afirmațiile sale au provocat reacții puternice în spațiul public românesc. Premierul Marcel Ciolacu și candidatul altei coaliții, Crin Antonescu, i-au cerut lui Ponta să se retragă din cursa prezidențială. Vlad Gheorghe, liderul partidului DREPT, a anunțat că va depune o plângere penală pentru înaltă trădare.

Ponta a mai adăugat că Serbia, la rândul său, a procedat similar în 2006 pentru a proteja locuitorii din Banatul românesc de inundații, sugerând astfel reciprocitatea și bunăvoința între cele două națiuni. “Sincer, cred că așa trebuie să se poarte niște vecini”, a spus Ponta, întărind ideea de solidaritate regională.

Reglementări și perspective legale

Hidroelectrica și Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, au confirmat că exploatarea Sistemului Hidroenergetic de la Porțile de Fier s-a desfășurat conform reglementărilor legale. Administrația Națională Apele Române a fost responsabilă de decizia privind deversarea apei, activitate pe care companiile energetice sunt obligate s-o urmeze fără drept de apel.

În concluzie, Ponta a subliniat în mesajele sale că decizia din 2014 a fost una responsabilă și necesară, având la bază considerații umanitare și strategice. Contextul geopolitic și manipularea politică ulterioară nu schimbă convingerea sa că a acționat corect în acea situație de criză.