În lume

Principala organizație yakuza din Japonia renunță la conflictele interne

Principala organizație yakuza din Japonia renunță la conflictele interne

Cea mai mare grupare yakuza din Japonia, Yamaguchi-gumi, s-a angajat în fața autorităților japoneze să pună capăt conflictelor violente cu facțiunile disidente. Membri ai organizației s-au prezentat la începutul săptămânii la secția de poliție din Hyogo, unde au depus o scrisoare formală prin care se angajează să înceteze toate certurile interne și să nu mai cauzeze probleme, a confirmat un oficial de poliție pentru AFP.

Contextul istoric

Yamaguchi-gumi a fost implicată în confruntări sângeroase cu alte grupuri yakuza compuse din foști membri de la despărțirea din 2015. Din 2020, autoritățile japoneze au supravegheat îndeaproape mai multe grupări criminale datorită intensificării actelor de violență, impunând restricții inclusiv asupra locațiilor oficiale ale birourilor lor.

Îngrijorări persistente ale autorităților

Deși scrisoarea depusă de Yamaguchi-gumi este văzută ca un pas în direcția corectă, șeful poliției din Hyogo a subliniat că planurile facțiunilor disidente rămân neclare. Monitorizarea va continua, deoarece există posibilitatea ca acest angajament să fie doar o măsură unilaterală fără susținere.

Rolul yakuza în societatea japoneză

Spre deosebire de organizațiile mafiote din alte țări, yakuza sunt prezente într-o zonă gri în Japonia, existența lor nefiind ilegală. Din anii de după al Doilea Război Mondial, aceste grupuri s-au transformat în puternice organizații subterane, cu activități economice de miliarde de euro.

În timp ce numărul membrilor yakuza a scăzut la un minim istoric de 18.800 în 2024, în special datorită unor măsuri represive mai stricte, sursele lor de finanțare și activitățile devin tot mai diversificate și opace.

Frauda organizată

Membrii yakuza sunt suspectați de a colabora cu alte grupuri infracționale, implicate frecvent în escrocherii online și fraude de investiții. Cunoscuți sub denumirea de ‘tokuryu’, acești delincvenți își recrutează membrii prin rețele sociale, targetând tinerii dezavantajați social.

Conform autorităților, totalul prejudiciilor cauzate de activitățile ilegale ale grupărilor de crimă organizată a crescut la 1,6 miliarde de euro în 2024, comparativ cu 387 milioane de euro în 2019, evidențiind evoluția și adaptabilitatea acestei subculturi criminale.