Ingrijorare in crestere printre fermierii croati privind raspandirea febrei aftoase

Fermierii din Croatia sunt din ce in ce mai ingrijorati de raspandirea febrei aftoase, care se apropie periculos de mult de granitele tarii lor. Ministrul Agriculturii, David Vlajčić, a declarat ca Croatia implementeaza toate masurile necesare pentru a preveni un focar, dar fermierii raman tematori ca boala ar putea totusi sa le afecteze animalele.
Antonio Kerovec, un fermier din regiunea Slavonia, a declarat: „Daca ar fi dupa mine, as inchide complet granitele cu tarile din Vest. Adica, deja am oprit importurile de vitei si bovine, animale rumegatoare cu copita despicata si, nu stiu, produse furajere pentru animale — dar sincer, nu putem lupta chiar impotriva aerului si vantului.”
Febra aftoasa este o boala mai periculoasa decat pesta porcina africana si afecteaza toate animalele rumegatoare cu copita despicata, precum bovinele, oile, caprele si porcii.
Andrija Stjepanek, un alt fermier, isi exprima ingrijorarile cu privire la viitorul fermelor sale: „E ca si cu pesta porcina africana – o data ce ajunge, totul e pierdut. Asta inseamna ca trebuie sa distrugem animalele si toate cele, iar cine ne va plati pentru asta? Cine va finanta, cine ne va rambursa, ca sa zicem asa?”
La sfarsitul lunii martie, Slovacia a declarat stare de urgenta in incercarea de a elimina febra aftoasa, dupa detectarea a trei cazuri separate in instalatii pentru cresterea bovinelor. Alte cazuri au fost confirmate, ducand numarul locatiilor afectate la sase. Un nou focar al bolii a fost identificat si in Ungaria, la aproximativ 15 kilometri de granita slovaca, in apropiere de Bratislava.
In acest moment, se efectueaza controale si inchideri de frontiere intre Slovacia si Ungaria, precum si cu tarile vecine – Cehia si Austria.