Europa

Îngrijorări privind implicarea SUA în NATO pe fondul întâlnirii 'Coaliției Voluntarilor'

Îngrijorări privind implicarea SUA în NATO pe fondul întâlnirii 'Coaliției Voluntarilor'

Întâlnirea de joi de la sediul NATO din Bruxelles, aduce împreună aliații transatlantici, dar ridică semne de întrebare privind nivelul de angajament al administrației americane sub conducerea Secretarului de Stat Marco Rubio și Secretarul General NATO, Mark Rutte.

Miniștrii apărării occidentali, co-găzduiți de Franța și Marea Britanie în cadrul ‘Coaliției Voluntarilor’, explorează posibilitatea implicării militare și oferirea unui suport logistic pentru o ‘forță de reasigurare’ multinațională, cu scopul de a proteja un potențial acord de pace în Ucraina.

Absența SUA la întâlnire

Statele Unite nu vor participa la această întâlnire de 30 de națiuni pentru a discuta modalitățile prin care capacitățile fiecărei țări pot fi utilizate în sprijinul apărării pe termen lung a Ucrainei. Vineri, Marea Britanie și Germania vor găzdui din nou Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei (UDCG), cunoscut și ca ‘Grupul Ramstein’, care include 57 de țări, printre care și 32 de membri NATO.

Deși grupul a fost condus inițial de către SUA prin fostul Secretar al Apărării Lloyd Austin, actualul lider Pete Hegseth nu a preluat conducerea și nici nu va participa la întâlnirea de vineri. “Este o abordare strategică nouă”, spun unele surse din Occident.

Schimbări de strategie ale SUA

Unele surse au spus pentru Euronews că diminuarea sprijinului SUA pentru grupul UDCG este un semnal al unei schimbări în politica strategica, punând Europa într-o poziție secundară. Se pare că există o părtinire culturală împotriva Europei în cadrul actualei administrații. Comentariile critice aduse de oficiali americani, precum Hegseth și Vance, adâncesc această percepție.

Secretarul de Stat Marco Rubio a încercat să calmeze aceste îngrijorări, afirmând: “SUA este la fel de activă în NATO ca întotdeauna”. Cu toate acestea, se preconizează un posibil retragere între 10.000 și 50.000 de soldați americani din Europa, pe fondul pivotării strategice a SUA către regiunea Indo-Pacifică.

Rolul militar al SUA în NATO sub semnul întrebării

Zvonuri despre posibila renunțare a rolului central al SUA în NATO, cunoscut ca SACEUR (Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa), provoacă neliniște, deși nu există indicații oficiale că actualul comandant, generalul Christopher Cavoli, va fi înlocuit cu altcineva decât un american.

“Ne-am aștepta ca orice decizie să fie luată în parteneriat cu aliații noștri şi nu ca parte a unui acord separat cu Rusia”, a spus un diplomat. NATO și secretarii săi încearcă să calmeze tensiunile, afirmând că SUA rămân angajate în Europa, dar dezbaterile privind prezența lor militară sunt firești și se desfășoară de ani de zile.

În ciuda acestor asigurări, numirea unui consilier recunoscut pentru opiniile sale dure împotriva Chinei nu face decât să alimenteze speculațiile privind eventualele reconfigurări de trupe ale SUA în Europa. Generalul Cavoli a subliniat, în cadrul unei audieri recente în Senatul SUA, că ar fi “problematic” dacă SUA ar renunța la rolul său principal în comanda forțelor NATO în Europa.