Impactul pauzei tarifare anunțate de Trump asupra comerțului global

Donald Trump a anunțat miercuri o pauză de 90 de zile a tarifelor majorate, recent impuse partenerilor comerciali importanți ai Statelor Unite, aducând astfel o ușoară relaxare pe Wall Street. Această decizie pare să îndepărteze temporar o politică care părea să amenințe comerțul global.
Cu toate acestea, Trump a majorat taxele vamale pentru China la 125%, escaladând tensiunile comerciale cu a doua cea mai mare economie globală, conform raportului publicației Financial Times.
Motivele din spatele deciziei
Dimensiunea semnificativă a tarifelor americane a cauzat un val de vânzări globale pe piețele de acțiuni și a atras critici din partea republicanilor de pe Capitol Hill, precum și a unor finanțatori miliardari influenți. Aceștia au blamat taxele pentru perturbarea pieței. Donald Trump a explicat că piețele financiare se confruntau cu turbulențe. „Trebuie să ai flexibilitate”, a declarat Trump.
Tarifele în vigoare
În prezent, SUA aplică un tarif de bază de 10% pentru toate importurile, inclusiv din Uniunea Europeană, cu scutiri pentru anumite sectoare de produse:
- cupru
- cherestea
- produse farmaceutice
- lingouri
- energie
- minerale indisponibile în SUA
Mașinile și piesele auto evită aceste taxe de 10%, dar un tarif separat de 25%, introdus anterior, rămâne activ.
Statele mexicane și canadiene au fost exceptate de amenințările majore ale politicii tarifare reciproce, dar Washingtonul a implementat tarife de 25% pentru importurile ce nu respectă termenii acordului de liber schimb din 2020.
Viitorul tarifelor „reciproce”
Președintele Trump a afirmat că peste 70 de țări așteaptă să semneze noi acorduri cu Washingtonul, evitând astfel reimpunerea tarifelor în termen de 90 de zile. Fostul oficial comercial britanic, Allie Renison, sugerează o tranziție de la tarife generale la taxe sectoriale și excepții mai specifice, care ar putea include produse-domeniu mai bine țintite.
Relațiile comerciale cu China
Trump a decis amplificarea tarifelor pentru China, în ciuda reducerilor aplicate altor țări, ca răspuns la tarifele impuse de Beijing. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a acuzat China pentru acest impas. Chiar și cu această escaladare, Trump prevede eventuale negocieri între cele două puteri economice.
Perspective asupra comerțului mondial
Deși pauza tarifară oferă o ușoară detensionare, economiștii avertizează cu privire la efectele negative pe termen lung ale incertitudinii actuale. Nicolò Tamberi, de la Universitatea Sussex, subliniază că incertitudinea a redus investițiile. Steven Abrahams de la Santander US Capital Markets avertizează că absența clarității comerciale poate determina investitorii să adopte o politică de așteptare.
Investitorii rămân precauți, având în vedere lipsa unei direcții clare în politicile comerciale globale.