În lume

Diplomatii globali se adună la Londra pentru a strânge fonduri pentru Sudan, la doi ani de la izbucnirea războiului civil

Diplomatii globali se adună la Londra pentru a strânge fonduri pentru Sudan, la doi ani de la izbucnirea războiului civil

Diplomați internaționali și oficiali ai organizațiilor de ajutorare s-au întâlnit la Londra pentru a promova eforturi umanitare sporite în sprijinul celor afectați de războiul civil din Sudan, care durează de doi ani. Conflictul a dus la moartea a zeci de mii de persoane și a forțat 12,6 milioane de oameni să își părăsească locuințele, conform datelor ONU. De asemenea, a cauzat foamete în mari părți ale țării.

Conferința de o zi a fost co-găzduită de Uniunea Africană, Marea Britanie, Franța, Germania și Uniunea Europeană. Aceștia au făcut apel la o „încetare imediată a ostilităților”, dar secretarul de externe al Marii Britanii, David Lammy, a declarat că pacea va necesita timp, efort internațional și „diplomație răbdătoare”.

Principalul obiectiv al conferinței nu a fost negocierea păcii, ci răspunsul la ceea ce Națiunile Unite au numit cea mai gravă criză umanitară din lume. La eveniment au participat reprezentanți ai țărilor occidentale, organizațiilor internaționale și țărilor vecine, însă nu a fost prezent niciun reprezentant din Sudan.

Lammy le-a spus delegaților că „mulți au renunțat la Sudan”, sugerând că conflictul este probabil să continue. El a afirmat că cel mai mare obstacol în calea păcii este „lipsa de voință politică”. „Trebuie să convingem părțile aflate în conflict să protejeze civilii, să permită accesul ajutoarelor și să pună pacea pe primul loc”, a spus Lammy.

Războiul a început pe 15 aprilie 2023, după ce tensiunile dintre armata sudaneză și grupul paramilitar Forțele de Sprijin Rapid (RSF) au degenerat într-o luptă pentru putere. Luptele au început în capitala Khartoum și s-au extins în întreaga țară, cu cel puțin 20.000 de oameni uciși, deși numărul real este probabil mult mai mare. Armata sudaneză a recucerit Khartoum luna trecută, considerat un punct cheie al victoriei. Cu toate acestea, RSF controlează încă o mare parte din regiunile vestice din Darfur și alte zone.

ONU a raportat că peste 300 de civili au fost uciși recent în Darfur. Războiul a provocat foamete în regiune și a forțat peste 12,6 milioane de persoane să-și părăsească locuințele. Mai mult de trei milioane au trecut în țările vecine precum Ciad și Egipt. Ambele părți ale conflictului au fost acuzate de crime de război.

Programul Alimentar Mondial afirmă că aproape 25 de milioane de persoane — jumătate din populația Sudanului — se confruntă cu foamete extremă. Oxfam a avertizat că criza ar putea să se extindă în țările vecine. În Sudanul de Sud, unde există și instabilitate, sosirea refugiaților din Sudan a pus presiune pe resursele deja limitate și a înrăutățit tensiunile locale.

Lammy, care a vizitat granița dintre Sudan și Ciad în ianuarie, a subliniat necesitatea de a opri răspândirea instabilității. „Aceasta determină migrația din Sudan și din întreaga regiune, și un Sudan sigur și stabil este vital pentru securitatea noastră națională”, a spus el. El a adăugat că conferința vizează găsirea unei modalități de a pune capăt suferinței, dar Marea Britanie și alte țări occidentale au putere limitată de a opri luptele.

Guvernul Sudanului a criticat conferința pentru că a fost exclus, în timp ce au fost invitați Emiratele Arabe Unite, care au fost acuzate că sprijină RSF. UAE a negat aceste acuzații. Lana Nusseibeh, ministrul adjunct pentru afaceri politice din UAE, a spus că ambele părți comit atrocități. Ea a cerut să oprească țintele umanitare și să accepte un armistițiu.

Statele Unite, care au redus cea mai mare parte a ajutoarelor externe, au fost, de asemenea, așteptate la conferință. Înainte de întâlnire, Lammy a anunțat finanțare de 140 milioane de euro pentru a furniza alimente pentru 650.000 de oameni în Sudan în următorul an, ca parte a bugetului de ajutorare extern al Marii Britanii. În februarie, Marea Britanie a redus cheltuielile pentru ajutoare de la 0,5% la 0,3% din PIB pentru a crește cheltuielile militare. Cu toate acestea, prim-ministrul Keir Starmer a spus că Sudan, alături de Ucraina și Gaza, va rămâne o prioritate pentru ajutoarele britanice.