China achiziționează mai mult aur decât raportează, susțin analiștii Goldman Sachs

Ascensiunea prețului aurului spre un nou maxim istoric, de peste 3.500 de dolari uncia, are probabil legătură cu achizițiile masive, dar subraportate, ale Chinei. Goldman Sachs sugerează că, doar în luna februarie, China a achiziționat aproximativ 50 de tone de aur, de zece ori mai mult decât declarațiile oficiale, potrivit presei italiene. Această cantitate echivalează cu 1.763.700 de uncii, ceea ce implică o cheltuială de peste 6 miliarde de euro la acest preț ridicat.
Achiziții constante și masive
În luna martie, Banca Centrală a Chinei și-a suplimentat cu cinci tone rezervele de aur, marcând cea de-a cincea achiziție lunară consecutivă. În prezent, rezervele totale de aur ale Chinei au atins un record de 2.292 de tone, reprezentând 6,5% din totalul rezervelor naționale, conform lui Carlo De Luca, director de management al activelor la Gamma Capital Markets.
Impactul geopolitic și economic
De la începutul anului, aurul s-a scumpit cu 33%, pe fondul conflictului comercial lansat de fostul președinte american Donald Trump, care a introdus tarife ridicate pentru importurile din China. Astfel, achizițiile de aur ale Chinei pe piața OTC (Over The Counter) din Londra au depășit constant cifrele oficiale în ultimii trei ani, acest fenomen afectând prețurile globale.
Adam Kobeissi, fondator al The Kobeissi Letter și recunoscut expert în piețele de capital globale, compară fenomenul actual de tranzacționare a aurului cu un scenariu de conflict major, citând expresia “aurul este tranzacționat ca și cum am fi în cel de-al treilea război mondial”. Astăzi, prețul aurului este de 100 de ori mai mare decât în anul 1971, când convertibilitatea dolarului în aur a fost abandonată după acordurile Bretton Woods din 1944.