Ucraina ar putea fi nevoită să facă compromisuri în negocierile de pace cu Rusia, afirmă președintele Poloniei Andrzej Duda

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că doar Statele Unite, în special președintele american Donald Trump, au capacitatea de a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina. Într-un interviu exclusiv acordat Euronews, Duda a avertizat că un viitor acord de pace va necesita compromisuri dureroase de ambele părți, inclusiv concesii din partea Ucrainei, și a solicitat o cooperare transatlantică reînnoită pentru a asigura stabilitatea pe termen lung în regiune.
„Concluzia mea este absolut neechivocă: nu există altcineva în afara Statelor Unite care să-l poată opri pe președintele rus Vladimir Putin”, a afirmat Duda. „Cred că președintele Donald Trump, cu determinarea sa, poate aduce acest război la un final. Doar această presiune americană poate încheia cu adevărat acest război și ajuta la forjarea unei păci care nu va fi confortabilă pentru niciuna dintre părți. Dar poate că tocmai de aceea va dura”, a subliniat el.
Președintele Poloniei a discutat despre războiul în curs al Moscovei în Ucraina, declarând că o pace durabilă trebuie să se bazeze pe concesii mutuale. De asemenea, a recunoscut povara războiului asupra ambelor țări și a sugerat că Ucraina va trebui probabil să facă compromisuri. „Trebuie să fie un compromis. Această pace ar trebui, în opinia mea, să se reducă la faptul că niciuna dintre părți nu va putea spune că a câștigat acest război, deoarece fiecare parte, în sensul său, va trebui să renunțe”, a spus Duda.
În contextul discuțiilor recente despre rolul Statelor Unite în eforturile de pace potențiale, propunerea americană anterioară sub conducerea lui Trump ar fi implicat recunoașterea anexării Crimeei de către Rusia. Președintele american l-a criticat și pe omologul său ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, acuzându-l de prelungirea conflictului după respingerea acestei propuneri. Zelenskyy a reafirmat marți că Ucraina nu va ceda teritorii, declarând că „nu este nimic de discutat, acesta este pământul nostru, pământul poporului ucrainean”.
Discuții la nivel înalt la Londra
Întâlniri între oficiali americani, ucraineni și europeni au fost programate să aibă loc miercuri la Londra, concentrându-se pe o foaie de parcurs pentru a pune capăt invaziei pe scară largă a Rusiei. Însă, întâlnirea a fost redusă în importanță după ce secretarul de stat american Marco Rubio și-a anulat participarea. Washingtonul a fost reprezentat de emisarul său în Ucraina, generalul în retragere Keith Kellogg.
Ucraina a fost reprezentată de șeful de cabinet al președintelui Andriy Yermak, ministrul afacerilor externe Andrii Sybiha și ministrul apărării Rustem Umerov, care s-au întâlnit cu consilieri de securitate națională europeni și oficiali americani. Adjunctul prim-ministrului Ucrainei, Yulia Svyrydenko, a reiterat poziția Kievului într-o postare pe social media: „În cadrul întâlnirii de astăzi a delegației ucrainene cu partenerii din Londra, reafirmăm poziția noastră de principiu: Ucraina este gata să negocieze — dar nu să capituleze.”
Între timp, Putin a exprimat pentru prima dată în ani buni deschiderea către discuții bilaterale directe cu Ucraina. Declarația sa a fost interpretată de unii ca un potențial viraj diplomatic, sub presiunea internațională în creștere.
NATO și Inițiativa celor Trei Mari
Duda a subliniat, de asemenea, importanța clauzei de apărare colectivă a NATO, reafirmând angajamentul Poloniei față de alianță. „Presupun că în cazul unui atac asupra oricărei țări NATO, articolul 5 se va aplica și toți vom acționa colectiv pentru sprijin și apărare”, a spus el.
El a remarcat importanța prezenței militare americane în Polonia, numind cooperarea „apropiată și permanentă”. „Trupele americane au rămas în Polonia, avem o prezență americană rotațională. Sunt aproximativ 10.000 de soldați pe teritoriul nostru. Această cooperare este strânsă și permanentă”, a spus Duda.
Președintele polonez a subliniat, de asemenea, semnificația strategică a Inițiativei celor Trei Mari — o alianță regională lansată de Polonia și Croația în 2015 pentru a întări cooperarea între țările din Europa de Est, în special pe securitatea energetică. „Interesele Statelor Unite sunt strategice și Statele Unite derivă beneficii tangibile din relațiile cu Europa, aceasta fiind baza acestui sistem de echilibru care există încă de la al Doilea Război Mondial”, a argumentat el.
„Inițiativa celor Trei Mari este o oportunitate pentru țări de a întări relațiile și cooperarea în securitatea mutuală, în special în domeniul gazului”, a spus Duda. El a adăugat că investițiile realizate prin inițiativă s-au dovedit vitale atunci când Rusia a invadat Ucraina.