FMI avertizează asupra impactului tarifelor lui Trump: un șoc economic negativ major la nivel global

Tarifele vamale impuse de fostul președinte american Donald Trump au declanșat un „șoc negativ major” pentru economia mondială, conform unui raport al Fondului Monetar Internațional (FMI). Organizația internațională, cu sediul la Washington, a redus estimările privind creșterea economică globală, raportate de publicația The Guardian.
Impact și previziuni FMI
În urmă unei evaluări amănunțite, FMI a subliniat că „creșterea bruscă a tarifelor și incertitudinii de la 2 aprilie va conduce probabil la o încetinire semnificativă a creșterii economice globale pe termen scurt”. Conform ultimului raport de perspectivă economică globală al FMI, se preconizează o creștere a PIB-ului global de doar 2,8% pentru acest an, o reducere de 0,5% față de estimările din ianuarie.
Tarifele lui Trump și incertitudinea economică au pus presiune pe economiile majore, inclusiv Marea Britanie, unde creșterea economică este proiectată să ajungă la doar 1,1%, în scădere de la 1,6%. De asemenea, în SUA, prognoza de creștere a fost ajustată în jos, de la 2,7% la 1,8%.
În același timp, FMI relevă că principala cauză pentru diminuarea prognozelor economice pentru Marea Britanie sunt „factorii interni”, deși și tarifele vamale contribuie la efecte negative.
Bariere comerciale la un nivel fără precedent
Deși au fost anunțate pauze în politica tarifară, FMI avertizează că barierele comerciale rămân la un nivel nemaivăzut de un secol. Această incertitudine legată de direcția viitoare a politicii comerciale mondiale afectează companiile globale, determinând potențiale reduceri de cheltuieli și investiții.
„Companiile se confruntă cu incertitudini sporite privind accesul la piețele internaționale, ceea ce ar putea determina o reducere a activităților economice, a investițiilor și a achizițiilor”, se arată în raportul FMI. Instituțiile financiare sunt de asemenea precaute, reanalizând oferta de credite.
Riscuri pentru economiile emergente
Economiile emergente sunt deosebit de vulnerabile, deoarece condițiile financiare globale îngreunează rambursarea datoriilor.“
Lipsa unui sprijin internațional adecvat pentru dezvoltare economică accentuează presiunile asupra țărilor cu venituri mici, riscând să le adâncească în datorii sau să necesite ajustări fiscale severe, cu impact negativ imediat asupra acestor economii.
Necesitatea unui răspuns coordonat
Raportul FMI face apel la acțiuni coordonate pentru reducerea tensiunilor comerciale și pentru restructurarea datoriilor pentru economiile emergente.
Un alt element de risc este volatilitatea ridicată a piețelor valutare, care reprezintă o provocare majoră, în special pentru economiile emergente. Recent, dolarul american a crescut cu 0,5%, în urma criticilor aduse de Trump la adresa președintelui Rezervei Federale, Jay Powell.
Totodată, acțiunile bursei de pe Wall Street au înregistrat creșteri, după ce Trezoreria SUA a subliniat că un război comercial cu China nu este sustenabil și că cele două mari economii trebuie să găsească soluții pentru detensionarea situației, conform unui raport Bloomberg.