Femei catolice din Franța în grevă pentru egalitate și influență în Biserică

Fără ele, nicio parohie nu ar funcționa. Femeile din Biserica Catolică pregătesc ceremoniile, îngrijesc bisericile și oferă sprijin celor îndurerați. Totuși, ele sunt excluse din procesul decizional, din funcțiile de conducere și de la altar.
Acum, pentru prima dată, femeile catolice din Franța au intrat în grevă.
„Post împotriva sexismului”
„Femeie catolică în grevă”, scrie insigna mică prinsă de haina Mathildei. Împreună cu o altă insignă care spune „Post împotriva sexismului”, tânăra de 32 de ani, avocat și frecventatoare regulată a bisericii din Paris, a decis să se alăture mișcării. „Ideea este să protestăm, în timpul celor 40 de zile ale Postului Mare, pentru a exprima o profundă neînțelegere cu privire la locul femeilor în Biserica de astăzi”, a declarat ea.
La început, Mathilde a boicotat în totalitate slujbele. „Dar apoi m-am gândit să merg, totuși, dar cu insigna la vedere pentru a începe discuții”, a spus ea pentru Euronews.
Mișcarea, care a început pe 5 martie și va continua până pe 17 aprilie, se desfășoară în timpul Postului Mare — cele 40 de zile de reflecție și sacrificiu care preced Paștele. Protestul este coordonat în Franța de Le Comité de la Jupe — Comitetul Fustei — o asociație catolică feministă care militează din 2009 pentru o egalitate de gen mai mare în Biserică.
Conform organizației, femeile realizează aproape 80% dintre activitățile esențiale în parohii. Alte femei au găsit modalități variate de participare — de la rugăciuni în afara zidurilor bisericii, la refuzul de a dona bani sau retragerea din sarcinile neplătite.
„Pe lângă guvernanța strict masculină, există o realitate unde femeile sunt peste tot. Bisericile sunt pline de femei — fie că sunt enoriașe, voluntare sau în amvon. Sunt peste tot, dar au parte de un plafon de sticlă, care le împiedică accesul la anumite responsabilități”, a explicat Adéline, co-președintele Comitetului Fustei.
În Franța, Comitetul Fustei susține că are acum peste 300 de membri activi și în creștere. Asociația franceză s-a alăturat unei mișcări internaționale lansată de Women’s Ordination Conference din SUA, o organizație care luptă pentru hirotonirea femeilor diaconi, preoți și episcopi în Biserica Catolică.
„Este un fel de răspuns de urgență la decenii de inacțiune”, a declarat Adéline pentru Euronews. „Au fost grupuri de lucru, comisii, rapoarte — și nimic nu se schimbă. Această grevă este un strigăt de urgență: încetați să mai vorbiți, să mai redactați documente. Haideți să acționăm.”
„Există o frică reală de a pierde puterea”
Până acum, răspunsul oficial din partea episcopilor a fost tăcerea. Cu toate că s-au făcut mici progrese — mai ales numirea primei guvernatoare femei a Statului Cetății Vaticanului — activiștii spun că nu este suficient. Chiar și după raportul devastator din 2022 al Comisiei Independente privind Abuzul Sexual în Biserică din Franța (CIASE), care a cerut o reprezentare mai mare a femeilor în conducerea bisericii, puțin s-a schimbat.
Însă, în interiorul instituției, unii ca Antoine Guggenheim își manifestă sprijinul. „Când am auzit prima dată despre această mișcare, m-am gândit: ce idee bună! Când ești activist, trebuie să vii cu idei care să aibă impact”, a spus preotul catolic din Paris. „Dar este adevărat că, atunci când discut despre aceste probleme cu alți preoți, este complicat. Există o frică reală de a pierde puterea. Și opiniile sunt foarte divizate”, a spus el pentru Euronews.
Pentru multe femei, această perspectivă este exact ceea ce Biserica are nevoie.
„Nu încercăm să luăm ceva”, a spus Caroline, o voluntară de lungă durată în parohie care ajută la pregătirea ceremoniilor. „Vrem doar să arătăm că nu este nimic de temut în a merge înainte. Avem toți un loc.”