California se opune în instanță tarifelor vamale impuse de Trump, considerându-le o taxă record în SUA

California a inițiat proceduri legale împotriva tarifelor vamale impuse de fostul președinte american Donald Trump. Guvernatorul statului, Gavin Newsom, a anunțat miercuri, 16 aprilie, că această acțiune se bazează pe argumentul că legea folosită de Trump nu îi permite să impună unilateral taxe asupra mărfurilor importate în Statele Unite fără acordul Congresului.
„Autoritatea unilaterală revendicată de administrația Trump pentru a impune cea mai mare creștere de taxe din istoria modernă a SUA este nejustificată,” a declarat Newsom într-un videoclip postat pe platforma X.
Poziția economică a Californiei
California, singură, se află pe locul cinci în topul celor mai mari economii ale lumii și are cel mai mult de pierdut în războiul comercial inițiat de Trump. Statul furnizează 14% din PIB-ul SUA și este implicat activ în comerțul internațional, având relații strânse cu Mexicul, Canada și China—țări vizate de politica tarifară crescută a fostului președinte.
Guvernatorul Newsom a subliniat că „California este cel mai mare producător din țară și unul dintre cei mai mari parteneri comerciali din lume. Niciun stat american nu va fi mai afectat de aceste tarife decât California.”
Strategia Californiei
Într-o mișcare anticipată de a preveni efectele negative viitoare, Newsom a anunțat la începutul lunii aprilie că statul va căuta acorduri internaționale care să scutească California de eventualele represalii comerciale.
Cu o populație de aproximativ 39 de milioane de locuitori, California, cel mai populat stat din SUA, este în fruntea acestei bătălii legale împotriva tarifelor vamale pe care le consideră impuse în mod abuziv și neconstituțional.